De kracht van spelen en voorlezen
Inspiratie en educatie 


Over Merel van der Woude 

Na ruim 17 jaar op de groep als pedagogisch medewerker was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik wilde niets liever dan mijn vakgenoten inspireren en ondersteunen in het creëren van de beste kansen voor elk kind in de kinderopvang. Vanuit mijn eigen kennis en praktijkervaring, maar óók vanuit een wetenschappelijk onderbouwde basis. 

Dus, terug in de schoolbanken! Aan de slag om mijn eigen kennis op het gebied van ontwikkelingspsychologie en pedagogiek flink uit te breiden.  Ik heb veel geluk gehad, want binnen mijn eigen organisatie kreeg ik de ruimte om als pedagogisch coach en trainer aan de slag te gaan. Tot op de dag van vandaag ben ik heel dankbaar voor de kansen die ik kreeg.  

Met name het verzorgen van pedagogische trainingen en bijeenkomsten bleek me bijzonder goed af te gaan. Dat smaakte naar meer! Daarom heb ik de stap naar zelfstandigheid gemaakt, om zo mijn bereik te vergroten. Samen de diepte in op pedagogische thema's, gericht de praktijk, vind ik zo ontzettend waardevol! Samen leren, van elkaar én met elkaar, uit liefde voor het jonge kind.  Dat is wat ik nog steeds met veel liefde en plezier mogelijk maak voor professionals in de kinderopvang.

Geen VE trainingen meer?

De afgelopen jaren ben ik o.a. actief geweest in het verzorgen van de VE-training Uk & Puk, de Basistraining VVE, VE- keuzedeel in het MBO en VE-bijscholing bij verschillende organisaties.

Hoewel VE-methoden ontzettend waardevol kunnen zijn, merk ik sinds 2023 dat mijn pedagogisch hart sneller gaat kloppen van de focus op spelen en voorlezen. Beiden onmisbaar in de ontwikkeling van jonge kinderen. Deze focus helpt mij om nog meer te verdiepen en meer impact te maken. Alle waardevolle VE-kennis en ervaring komt daarbij goed van pas! 


Wat deelnemers en opdrachtgevers waarderen

  • "Er is geen sprake van een 'fout' antwoord bij jou. Dat zet mensen in hun kracht." Opdrachtgever van VE-bijscholing.
  • "De tijd vloog voorbij! Ik had nog wel langer door willen gaan." Deelnemer workshop Spelen met boeken.
  • "Je geeft geen training, maar jij vertelt een verhaal." Deelnemer training Leesconsulent BoekStart.
  • "Je komt altijd met creatieve oplossingen wanneer er een kink in de kabel komt." Collega-trainer.
  • "Bedankt voor al je flexibiliteit! Zo fijn dat je met ons meedenkt." Opdrachtgever basistraining VVE in corona-tijd.
  • "Ik ga morgen meteen beginnen met uitdagende vragen stellen." Deelnemer VE-bijscholing Taaldenkgesprekken en prentenboeken.


Samenwerkingspartners

Voor Stichting Lezen ontwikkel en geef ik training en bijscholing aan Leesconsulenten van de Nederlandse Bibliotheken, in het kader van het leesbevorderingsprogramma BoekStart in de kinderopvang

In samenwerking met Speelmakers bouwen we aan een speelse wereld voor elk kind. Mijn focus ligt hier op het verhogen van speelkansen en speelkwaliteit in de kinderopvang, speciaal voor jonge kind professionals.

Opdrachtgevers

Een greep uit de variatie aan opdrachtgevers.

TintelTuin

Kion kinderopvang

Kanskwadraat

Kindkracht 0/12

Stichting Kinderopvang Purmerend

Verschillende regionale Bibliotheken

OBS 't Span

CBS Tamarinde